Mitologi Yunani/Dunia Bawah/Hekate: Perbedaan antara revisi

Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
tidak ada ringkasan suntingan
Tidak ada ringkasan suntingan
Tag: Suntingan perangkat seluler Suntingan peramban seluler
Tidak ada ringkasan suntingan
Tag: Suntingan perangkat seluler Suntingan peramban seluler
'''Hecate''' merupakan puteri kepada Titan [[Mitologi Yunani/Titan/Perses|Perses]] dengan Titaness Asteria. Ada pendapat yang menyebut bahawa orang tua Hecate adalah Demeter.
 
Dalam ''TheogoniaTheogony'', Hesiod berulang kali mengatakan bahawa Hecate sangat dihormati oleh Zeus, raja para dewa. Hecate akan melimpahkan kekayaan kepada sesiapa sahaja yang berdoa dan melakukan korban kepadanya. Dia memiliki bahagian kekayaan di Olympus, di bumi malahan di Dunia Bawah. Oleh kerana inilah, Hecate merupakan dewi bulan, dewi kesuburan sekaligus dewi Dunia Bawah.
 
Hecate kadangkala disamakan dengan dengan Rhea dan Demeter sebagai dewi bumi dan dewi kesuburan. Selain itu, dia juga kekadang disamakan dengan Persephone sebagai dewi Dunia Bawah. Dia merupakan dewi malam dan dikenali sebagai dewi yang tidak terlihat dan sang dewi ditemani oleh anjing-anjing Neraka. Selepas Persephone diculik, Hecate mencuba menghibur Demeter yang sedang berduka. Hecate memberitahu Demeter bahawa dia mendengar tangisan Persephone namun tidak mengenali penculiknya. Dia menyarankan supaya Demeter bertanyakan kepada Helios, dewa matahari, yang melihat segalanya di atas muka bumi. Di kemudian hari, apabila Persephone tinggal bersama Hades selama setengah tahun di Dunia Bawah, Hecate menjadi sahabatnya sehingga Persephone tidak merasa kesepian.
Hecate juga dikaitkan dengan Ifigeneia, puteri Agamemnon dan Clytaimnestra. Dalam ''Katalog Para Wanita'', Hesiod menceritakan semasa orang Yunani mengorbankan Ifigeneia, Artemis mengubahnya menjadi dewi Hecate.
 
HekateHecate juga adalah dewi ilmu sihir. Penyihir terkenal, Medeia, merupakan salah satu pendeta di kuil Hecate di Colchis. Semasa ''Gigantomachy'', Hecate membunuh raksasa Clitius dengan obornya.
 
Berdasarkan sejarawan asal Sicilia iaitu Diodorus Siculus, dalam tulisannya mengenai Jason dan para Argonaut, Hecate bukanlah seorang dewi namun dia seorang penyihir di Tauris, dan merupakan cucu Helios. Hecate terkenal atas kekejamannya, dia membunuh ayahnya dengan meracuninya dan menikahi ayah saudaranya, Aeëtes, raja Colchis. Hasil pernikahannya, Hecate menjadi ibu Kirke dan Medeia. Sebagai pendeta tinggi Artemis di Tauris, Hecate memimpin ritual pengorbanan manusia iaitu orang asing yang datang ke Colchis.
{{MY-Minor 2}}
{{Dunia Bawah}}
190

suntingan

Menu navigasi