Mitologi Yunani/Dewa Olimpus

Dari Wikibuku bahasa Indonesia, sumber buku teks bebas
Lompat ke: navigasi, cari
The Olympian Gods

Olympians adalah sekelompok dewa yang berkuasa di alam semesta selepas merampas kekuasaan daripada para Titan. Mereka disebut para Olympians kerana tinggal di mahligai yang dibangunkan oleh para Cyclops di Gunung Olympus. Para Olympians biasanya dikatakan berjumlah dua belas. Enam dewa-dewi Olympians merupakan anak-anak kepada Titan Cronos dengan Titaness Rhea manakala selebihnya adalah anak-anak Zeus.

Senarai anggota para Olympians berbeza-beza menurut beberapa sumber kuno. Dalam salah satu Pantheon, Hades, dewa dunia bawah, dikira sebagai anggota para Olympians namun versi yang sangat umum dewi kesuburan yakni Demeter yang dikira sebagai Olympians. Hades dianggap sebagai Olympians kerana dia turut bersama dengan saudara-saudaranya bertempur dengan para Titan semasa Titanomachy. Hades kemungkinan dikeluarkan dari senarai anggota Olympians kerana dia jarang meninggalkan wilayah kekuasaannya iaitu dunia bawah. Oleh kerana itu, Demeter lebih dianggap sebagai Olympians.

Daripada semua para Olympians, Hestia ,dewi perapian, yang paling kurang aktif dan diceritakan dalam mitologi. Berdasarkan mitos Dionysus, Hestia memberikan tempatnya di Olympus kepada dewa muda Dionysus.

Di bawah ini adalah beberapa daftar pantheon Olympian.

Pantheon menurut beberapa versi Pantheon yang paling umum Mitos Dionysus
Zeus Zeus Zeus
Hera Hera Hera
Poseidon Poseidon Poseidon
Hades Demeter Demeter
Hestia Hestia Dionisos
Athena Athena Athena
Apollo Apollo Apollo
Artemis Artemis Artemis
Hermes Hermes Hermes
Ares Ares Ares
Aphrodite Aphrodite Aphrodite
Hephaestus Hephaestus Hephaestus

Dewa-dewi berikut ini merupakan putera-puteriTitan Cronos dengan Titaness Rhea: Hestia (paling sulung) , Poseidon, Hades, Demeter, Hera, dan Zeus (bungsu). Mereka ini merupakan para Olympians generasi pertama.

Para Olympians generasi kedua sebahagian besar merupkan anak-anak Zeus namun hanya Ares yang merupakan putera Zeus dan Hera. Sementara itu terdapat perbezaan pendapat mengenai adakah Zeus ayah Hephaestus ataupun bukan. Ada pendapat menyebut Hephaestus adalah putera Zeus dengan Hera dan ada pula yang menyebut Hera melahirkan Hephaestus tanpa pasangan. Menurut pendapat kedua ini, Hera melahirkan Hephaestus tanpa pasangan kerana cemburu melihat Zeus melahirkan Athena tanpa pasangan. Namun ianya tidak terlalu benar.

Daripada hubungannya Oceanid Metis yakni isteri pertamanya, Zeus menjadi ayah kepada Athena. Zeus menelan sang Oceanid yang sedang hamil kerana risau Metis akan melahirkan anak lelaki yang akan menggulingkan kekuasaannya. Ini membuktikan Athena memiliki ibu tetapi tidak dilahirkan oleh ibunya. Athena dilahirkan dari kepala Zeus. Intinya adalah bahawa Hephaestus disebut tidak memiliki ayah oleh kebanyakan penulis, kerana Hera berusaha meniru kelahiran Athena yang luar biasa.

Zeus adalah ayah kepada Hermes, dari hubungannya dengan Plead Maia, puteri Titan Atlas dan Pleione. Zeus juga menjadi ayah kepada dewa-dewi kembar, Apollo dan Artemis, selepas memperkosa dengan Titaness Leto.

Ada beberapa pendapat mengenai salasilah dewi cinta, Aphrodite. Menurut beberapa penulis seperti Homer dan Apollodorus, Aphrodite merupakan puteri Zeus dengan dewi Dione. Manakala pendapat yang paling terkenal, iaitu versi Hesiod, mengatakan bahawa Aphrodite terlahir daripada buih lautan yang terbentuk daripada alat kelamin Uranus yang dipotong oleh Titan Cronos. Versi Hesiod menarik kerana ia berkait dengan nama Aphrodite senderi, yang berasal dari kata aphros ("buih").

Daripada semua dewa--dewi yang tinggal di Gunung Olympus, Dionysus adalah satu-satunya Olympians yang dilahirkan oleh manusia yakni Semele, puteri Kadmos dan dewi Harmonia, (meskipun di kemudian hari dia menjadi seorang dewi dalam mitos Dionysus). Menurut mitos Orphic, Dionysus merupakan seorang dewa, yang terlahir dua kali. Menurut mitos tentang Dionysus, Hestia merupakan Olympians namun dia memberi tempatnya kepada Dionysus ketika sang dewa muda mulai tinggal di Olympus. Menurut beberapa pendapat, Dionysus adalah putera Zeus dengan Persephone.


Berikut adalah senarai dua generasi para Olympians:

Generasi Pertama[sunting]

Generasi Kedua[sunting]